top of page

İslam sevgi ve barış dinidir. Dinimiz, barışı korum ak için gayret göstermemizi öğütler.Kur'anda; “Mü minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını dü zeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.”(9)buyrulmaktadır. Peygamberimiz de sözlerinde insanların birbirleriyle dostça ve kardeşçe yaşamalarını,“…Birbirinizi sevmedikçe olgun mümin olamazsınız.”(10) diyerek sevgi ve barışın önemini hatırlatmaktadır.
Yurtta Barış Dünyada Barış sözünü Atatürk söylemiştir. Bize bu güzel sözü ile anlatmak istediği yurdumuzda ve dünyamızda barış istediğimizdir. Barışçıl bir toplum olarak her zaman barış istediğimizi vurgulanmasıdır. Savaş istemediğimizi tüm dünyaya duyurup vatanımıza yapılacak olan işgallerin karşılığını olacağı bildirildi. Barıçıl bir devlet adamı olduğunu en güzel şekilde göstermiştir.
Benim yurdumda barış sağlanırsa tüm dünyada barış sağlanacaktır manasına gelmektedir.
"Yurtta sulh, cihanda sulh" ilk defa Mustafa Kemal Atatürk tarafından 20 Nisan 1931'de seçim dolayısıyla millete beyannamesinde dile getirilmiştir.
“Cumhuriyet Halk Fırkasının müstakar umumî siyasetini şu kısa cümle açıkça ifadeye kâfidir zannederim: Yurtta sulh, cihanda sulh için, çalışıyoruz
Bu ilke 1961 ve 1982 Anayasalarında da yer alan Türkiye Cumhuriyeti'nin temel dış politika düsturudur. Devlet yönetiminde ve her türlü devlet faaliyetlerinde yönlendirici bir nitelik taşıyan,“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh,, ilkesi, sadece bir parola değil, aynı zamanda bir üstün hukuk kuralıdır.“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi bir taraftan yurt içinde huzur ve sükûnu, güven içinde yaşamayı, diğer taraftan da milletlerarası barış ve güvenliği hedef tutar, ilke, hem iç politikanın,hem de dış politikanın temel dayanağıdır.
Dünyada olabilecek herhangi bir rahatsızlığın herkese zarar verebileceğini, bu yüzden de milletlerin diğer milletlerin sorunlarına kayıtsız kalamayacağını ifade eden Atatürkçülüğün bütünleştirici ilkelerindendir.“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” en geniş ve yaygın anlamı ile, teknik bir deyim olan kollektif güvenliği, milletlerarası barışın korunmasını ve devamlılığını da ifade eder.
"Yurtta sulh, cihanda sulh", günümüzde "Yurtta barış, dünyada barış" olarak da söylenilmektedir.
bottom of page